Gör något

Gör något

Välkommen till sidan som hjälper dig vara med och rädda världen. Tillsammans kan vi låta våra idéer gro och växa till något stort.

Här finner du bland annat tips från oss, de vi träffat genom vår podd och så klart dig. Listan kommer byggas på efterhand så titta in här med jämna mellanrum och har vi missat något väsentligt så säg till.

Praktiska tips

 • Sopsortera – Gör rätt, kolla upp vad som ska sorteras var. Läs på förpackningen, kommunens miljöcentraler, Google för att sortera så mycket du bara kan. Tänk att dina brännbara sopor ska behöva tömmas mer sällan än dina sorterade.
 • Köp begagnade prylar och kläder – Istället för att köpa en ny telefon när du förlänger abonnemanget, köp en begagnad när det behövs och få en billigare telefonräkning. När du behöver nya byxor, gå till närmsta second hand-butik och göra fynd för 40:- istället.
 • Handla närproducerad mat – När du är i affären tänker på var produkten du tänkt köpa kommer ifrån och börjar fundera på hur långt den egentligen har fraktats. Finns det alternativ? Ge dig själv en utmaning att varje vecka byta ut något från andra sidan jorden till något mer lokalt, till exempel matvete istället för ris, bönor odlade i Sverige istället för långväga bort.
 • Handla ekologiskt – Genom att handla ekologiskt gör du både miljön och dig själv på kort sikt en tjänst. Konventionellt odlade växter innehåller gifter som inte är bra för kroppen och kan göra dig sjuk. Dessutom kommer dessa gifter till slut att hamna ute i naturen och inte minst i haven, från odlingarna och genom vår avfallshantering.
 • Handla efter säsong – Hänger ihop med att handla närproducerat.
 • Undvik engångsartiklar – Engångsbestick, tallrikar och glas finns överallt runt om oss. Undvik genom att ha med egna och använd saker som går att avvända igen. Tänk också ett varv till innan du använder sugrör.
 • Prata med dina vänner – Diskutera och prata med dina nära och kära, fråga vad de gör och berätta vad du gör. Det är nyttigt med perspektiv och nya tankar.
 • Byt eller låna kläder – Istället för att slänga dina kläder, fråga en kompis om ni ska byta med varandra. Ordna klädbytardagar med mera. Låna av varandra.
 • Ät tillsammans – Kom överens med andra att turas om att laga mat åt varandra. Det blir trevligare och roligare. Dessutom sparar man på resurser om man lagar till fler på en gång.
 • Medvetna val – Tänk alltid igenom dina val. Funderar på varför du väljer som du gör, tänk också på vad det är du väljer och hur det påverkar andra, miljön eller dig själv. Allting har en effekt, fundera på vilken effekt du vill eftersträva. Be the change you want to see in the world.
 • Plocka skräp – När du är ute och rör dig i samhället eller i naturen ser du säkerligen skräp liggandes här och där. Istället för att låta det ligga och klaga på att ingen plockar upp det så kan du plocka upp det.
 • Unsubscribe – Fylls in inkorg av email du inte läser? Rensa, gå in och avprenumerera på de som du inte har läst de 3 senaste gångerna. Så får du tid till sånt du verkligen bryr dig om.
 

Låt oss nu bygga denna lista!